
Parlamentul European a dat astazi un vot istoric: propunerea ca Ungaria sa primeasca cea mai dura sanctiune reglementata de tratatul constitutiv, si anume interzicerea dreptului la vot (art. 7 din Tratat). Motivul? Incalcarea principiului statului de drept.
Victor Orban, Premierul Ungariei, a lansat, la randul lui, un atac devastator la adresa Parlamentului European, de la tribuna acestui for, acuzandu-l ca umileste si insulta poporul ungar! Ca nimeni nu poate substitui vointa politica a poporului ungar, iar cei de la Bruxelles nu pot cunoaste mai bine decat poporul ungar care-i sunt interesele.
Votul din PE este profund gresit! Atat din punct de vedere juridic, cat si politic!
Juridic, pentru ca UE este o asociere libera intre state suverane, delegarile de suveranitate fiind limitate si nedefinitive; pe de alta parte, personal nu cunosc incalcari ale statului de drept in Ungaria: acolo instantele de judecata nu sunt supuse Protocoalelor secrete, iar Guvernul a fost desemnat dupa ce au avut loc alegeri libere corecte, prin vointa poporului. Pe de alta parte, poporul ungar traieste in bunastare, intr-o societate evident democratica.
Politic, este gresit pentru ca mai mult pierde UE decat Ungaria. Dupa precedentul iesirii din uniune a Marii Britanii, asemenea actiuni politice de forta sunt sinucigase. Langa Ungaria, Polonia, la randul ei, nu accepta modul de conducere al Bruxelles-ului, iar Italia, de asemenea, contesta in mod deschis politicile dictate ale Comisarilor si liderilor politici cu influenta majora: Franta si Germania.
Principala problema de conflict este, cum se stie, problema migratiei, Ungaria refuzand cotele obligatorii. Cum pot fi, totusi, fortate statele sa accepte politicile lui Juncker si Merkel, cand, iata ce se intampla in statele in care migrantii au descins deja masiv, Franta, Italia, Suedia, Germania? Dezordine sociala, criminalitate crescuta, un viitor incert cu privire la aceste populatii, dar si cu privire la relatiile explozive dintre migranti si cetateni. Cresterea partidelor extremiste este dovada acestor politici gresite ale Bruxelles-ului!
Ungaria, ca si Polonia, vor intra de acum inainte, intr-o relatie cu atat mai contondenta cu UE, nu cu popoarele din UE, ci cu structurile politice ale acesteia, care consider si eu, sunt anacronice si pun in primejdie climatul democratiilor europene!
Sursa: Aurelian Pavelescu