
Victoria (în trecut, Cârpiți, Sculeni și Stânca) este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Frăsuleni, Icușeni, Luceni, Sculeni, Stânca, Șendreni și Victoria (reședința).
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Victoria se ridică la 4.282 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.293 de locuitori.Majoritatea locuitorilor sunt români (95,35%). Pentru 4,62% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,36%), dar există și minorități de penticostali (2,29%) și creștini după evanghelie (1,07%). Pentru 4,62% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Stânca, făcea parte din plasa Braniștea a județului Iași și era formată din satele Stânca, Cârpiți, Luceni, Lucenii Băcăloaiei, Lucenii Șturzoaiei, Icușeni și Cotu lui Ivan, având în total 1667 de locuitori. Existau în comună o moară cu aburi, patru biserici și două școli.La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei, funcționa în aceeași plasă și comuna Sculeni, formată din târgușorul Sculeni și din satele Frăsuleni, Sorca și Șendreni, având în total 1426 de locuitori. Existau și aici două biserici și o școală.Anuarul Socec din 1925 consemnează desființarea comunei Stânca și comasarea ei cu comuna Sculeni, care era arondată plășii Copou din același județ și avea 3000 de locuitori în satele Cârpiți, Luceni și Tg. Sculeni și în cătunele Cotu lui Ivan, Sculeni, Sorca, Stânca, Șendreni și Tasuleni.
În 1950, comuna a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași, preluând numele de Cârpiți de la noul sat de reședință. Acest sat, dar și comuna, a primit în 1964 denumirea de Victoria.În 1968, comuna a revenit la județul Iași, reînființat, tot atunci satul Sorca fiind desființat și comasat cu satul Șendreni.