
Butea (în trecut, Miclăușeni) este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Butea (reședința) și Miclăușeni.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Butea se ridică la 2.698 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.927 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (90,66%). Pentru 8,52% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici (74,83%), cu o minoritate de ortodocși (15,57%). Pentru 8,52% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Miclăușeni (deși Butea era satul de reședință), făcea parte din plasa Siretul de Sus a județului Roman și era formată din satele Butea, Hândrești, Lițca și Miclăușeni, având în total 3203 locuitori. În comună existau case boierești, un parc, o școală de băieți cu 11 elevi, una de fete cu 14 eleve, două biserici ortodoxe și una catolică, iar principalii proprietari de pământuri erau frații Dimitrie și George A. Sturdza. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna Miclăușeni ca reședință a plășii, având 3193 de locuitori în satele Butea, Hândrești și Miclăușeni (după ce satul Lițca fusese transferat la comuna Doljești).
În 1950, comuna a trecut în administrația raionului Târgu Frumos și apoi (după 1956) în cea a raionului Pașcani din regiunea Iași, primind în timp denumirea de Butea, după satul de reședință. În 1968, comuna a trecut, în componența ei actuală, la județul Iași.