
Complicatul caz Dragnea: scenarii pentru viitorul apropiat pe esichierul politic. Analiza de caz.
Sentinta de astazi a Inaltei Curti lasa deschise toate scenariile, prelungind lupta politica si conducand-o spre paroxism, daca nu cumva apogeul fusese deja atins.
Condamnarea lui Dragnea, nedefinitiva, suna cam asa: achitat pentru una dintre infractiuni, condamnat pentru abuz in serviciu – dar cu o opinie separata, de achitare a unuia dintre cei trei judecatori; condamnarea cu executare este consecinta condamnarii cu suspendare, pe care Dragnea o avea deja in procesul referendumului (judecatorii puteau da o condamnare cu suspendare, daca nu exista condamnarea in procesul referendumului).
Solutia de condamnare cu executare, prin urmare, este circumscrisa situatiei ca un judecator a dat achitare, pe de o parte, pe de alta parte procesul referendumului. Dar, cu privire la procesul referendumului, solutia va putea fi reformata, existand o hotarare a CEDO, prin care deciziile motivate de alti judecatori decat cei care au participat la proces, sunt lovite de nulitate. Este si situatia lui Dragnea. Daca solutia din procesul referendumului va fi reformata, atunci va exista o consecinta si in procesul judecat astazi. Lucrurile sunt foarte complicate chiar si pentru profesionistii in drept penal, cu atat mai mult pentru profani.
Din punct de vedere politic lucrurile sunt cu mult mai complicate. Ce va face Dragnea si PSD-ul dupa ziua de azi? Sunt doua posibilitati: prima, Dragnea sa ramana Presedinte cu sustinerea PSD; a doua, Dragnea sa se retraga sau sa fie presat sa plece. In ambele cazuri PSD va fi obligat sa se lupte pentru supravietuire sau, mai mult, pentru a-si pastra pozitia de partid dominant.
Opozitia este in al mielea cer si va incerca sa castige puncte electorale pe condamnarea lui Dragnea, lovind PSD-ul din toate partile. Aceeasi miscare o va face Klaus Iohannis. In acest razboi vor fi aruncate cele doua mari grupuri sociale, pro si anti- PSD. Fara nicio limita. In orice caz, Anul Centenarului se va putea numi pro sau anti Dragnea. Chiar daca Dragnea va pleca din fruntea partidului. O plecare a lui va intari sau va slabi PSD-ul? Cum va reactiona populatia?
In oglinda, ce va face Klaus Iohannis pus, la randul lui, sub presiune in chestiunea demiterii Codrutei Kovesi, fata in fata cu Decizia CCR? La randul lui puternic vulnerabilizat.
Intrebarea ramane: a avut o contributie, va mai avea, cat de mult, statul paralel? In orice caz, solutia de astazi va conduce la acutizarea conflictului si, de maine, vor fi aruncate in lupta toate fortele, cu riscul de a nu mai ramane piatra pe piatra.
Inchid cu pilda regelui Pirus al Epirului. Angajat in razboi cu romanii, Pirus i-a invins pe acestia in 279 i.Hr. la Heraclea si Asculum, cu pierderi, insa, colosale. Cand a fost felicitat pentru marile izbanzi, Pirus a spus: „Inca o victorie ca asta si suntem terminati!” Ceea ce s-a si intamplat ulterior. Istoria va consemna si in cazul istoriei noastre recente si imediat viitoare. Pentru Romania cine va plati?
Sursa: Aurelian Pavelescu