
„Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?” (Romani 8:31)
Dragi ieșeni, candidez pentru funcția de primar al Municipiului Iași și pentru cea de consilier local, din partea Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD). Înainte de a scrie câteva cuvinte despre mine, iată o parte din lucrurile pe care le vom face împreună, în următorii patru ani:
1. Planul Urbanistic General al municipiului – cât mai urgent și cu maximă transparență! Până la definitivarea acestuia nu va mai fi eliberată nici o autorizație de construcție pentru proiecte imobiliare. Orice oraș civilizat se dezvoltă după niște norme arhitecturale bine definite și utile cetățenilor. Intenția este de a încuraja cât mai mult construcțiile spre periferia orașului a complexelor rezidențiale, mall-uri, supermarketuri etc, iar centrul Iașului să devină mai verde și mai ”aerisit”.
2. Autogară modernă și spațioasă – pe terenul depoului de tramvaie din zona Gării. (Depoul va fi mutat la marginea orașului , în Dacia și Dancu.) Autogara va avea legătură directă cu Gara printr-un pasaj pietonal, dotat cu lift și rampă pentru persoane cu dizabilități.
3. Centru feroviar metropolitan – vom solicita preluarea Gării Nicolina de către administrația locală și vom organiza rute zonale de transport cu trenul pe distanța de aprox. 50 km în jurul Iașului, către destinații aflate pe direcția celor cinci căi ferate existente (spre Ciurea, Ungheni, Dorohoi, Lețcani, Tomești). Biletul de călătorie va fi valabil și pe mijloacele de transport în comun din oraș.
4. Piețe agro-alimentare spațioase la marginea orașului, în dreptul principalelelor intrări în oraș, unde țăranii din jurul Iașului își vor putea vinde produsele. Piețele vor avea parcări mari, asemenea supermarketurilor. În aceste parcări își vor putea lăsa mașinile și cei care vor dori să folosească în oraș mijloacele de transport în comun.
5. a. În fiecare cartier vom amenaja cât mai multe parcuri mici, pe fiecare bucățică de teren disponibilă, pe care o vom marca și delimita ca atare;
b. Parc in zona Galata – pădurea Galata, care să cuprindă trasee amenajate pentru alergare/ plimbare şi ciclism. Acelaşi lucru vom încerca să îl realizăm şi în pădurea Cetățuia;
c. Parc municipal care va cuprinde Lacul Ciric și Lacul Veneția, cu pădurile aferente, unde vor fi amenajate alei cu bănci, teatru de vără, grădină ”zoologică” rurală, zone de relaxare pe iarbă, parcuri de joacă pentru copii.
6. Bandă specială pentru transportul în comun și taxi-uri, în paralel cu creșterea numărului de parcări în cartiere și prin construcția de parcări supraetajate în cele mai aglomerate zone ale orașului.
7. Ieșenii care vor lua în întreținere un câine vagabond vor fi scutiți, total sau partial, de impozitul pentru casă. Câinele va fi sterilizat înainte de adoptare, de către administrație, și va avea un cod propriu de identificare. Astfel vom termina cu combinațiile financiare și politice de la padocul Tomești.
8. Aparat administrativ redus și eficient, prin informatizare și prin evaluarea utilității și performanței fiecărui post din administrația locală. Accent deosebit pe comunicarea cu cetățenii.
9. Serviciul de pașapoarte, cărți de identitate, evidența populației, poliția rutieră vor fi mutate într-o clădire în afara orașului, în zona complexului ERA, pentru a evita aglomerația în centrul orașului și în special pe Bld. Primăverii (zonă în care se află serviciul de Ambulanță, școală etc.)
10. Desființarea tuturor trecerilor la nivel cu calea ferată prin amenajarea de pasaje, rutiere și pietonale. Pentru foarte multe persoane aceste treceri reprezintă un stres și un risc zilnic.
11. Întocmirea unui raport privind starea subsolurilor, conductelor, canalizării, lifturilor, cu scopul reparării sau înlocuirii acestora și pentru a avea o evidență permanentă și continuă a calității acestora.
12. O atenție deosebită o vom acorda școlilor și spitalelor, prin dotarea cu aparatură modernă, renovare și, mai ales, prin perfecționare și angajare de personal civilizat și uman, capabil să facă din cetățenii cu care intră în contact parteneri de dialog și nu ”masă” de comandă și impunere.
13. Voi susține și voi face tot ce îmi stă în putere pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere a orașului și a zonei metropolitane, prin întreținerea și refacerea drumurilor lăturalnice și periferice, pentru ca zona urbană să se extindă cât mai mult, într-un mod civilizat. De asemenea, cooperarea cu instituțiile competente pentru realizarea unei autostrăzi care să lege Iașul de restul țării va fi una dintre prioritățile mele.
Dați-mi voie să adaug și câteva fraze despre mine: m-am născut într-un sat de lângă Hanu Ancuței, din părinți țărani (agricultori), gospodari și iubitori de Dumnezeu; sunt al patrulea din cei opt copii ai familiei. În anul 1992, la vârsta de 14 ani, am plecat din sat ”să fac școală la oraș”, fiind admis la liceul ”Costache Negruzzi” din Iași. Din 1997 am urmat cursurile secției de Jurnalism la Univ. Al. I. Cuza.
După studii, am lucrat la ”Ziarul Orizont” din Pașcani și am fost profesor de tehnologia informației la liceul ”Mihai Busuioc” din același oraș. În prezent sunt redactor colaborator la mai multe publicații on-line din România și din Peninsula Scandinavă. În același timp, de peste zece ani, lucrez pentru compania internațională ”Mowi”, cu sediul central în Norvegia, și fac ”naveta” între țara scandinavă și acasă – orașul Iași.
Candidez cu gândul la învățăturile lui Hristos și cu inima alături de cetățeni. Consider că sunt dator să pun în slujba semenilor mei puterea și priceperea cu care m-a înzestrat Dumnezeu și cu care am răzbit în viață până la vârsta de 42 de ani, muncind cu brațele și cu mintea, fără relații, fără combinații și călăuzit de cinste și bun simț.
Voi fi un primar drept, gospodar și chibzuit, preocupat de problemele cetățenilor. Ușa mea va fi deschisă pentru oricine și voi asculta necazul sau propunerea fiecăruia. Dumneavoastră, cetățenii civilizați, cinstiți și muncitori, sunteți ”grupul meu de interese” și împreună vom face din Iași un oraș fără borfași!
Vă mulțumesc că ați citit aceste rânduri și vă aștept pe 27 septembrie la vot. Mă găsiți pe buletinul de vot pentru primar la poziția 11 și pentru Consiliul Local la poziția 14. Dumnezeu să vă dea un gând bun și o inimă curată, iar tuturor românilor să ne lumineze drumul vieții și să ne călăuzească pașii!
Dacă îmi veți acorda votul dumneavoastră, vă asigur că îmi voi asuma cu responsabilitate și deschidere orice demnitate publică! Fiecare cetățean, indiferent de statut social ori intelectual, va avea în mine un partener de dialog, de muncă și de implicare civică pentru comunitatea ieșeană.
Daniel Apetrei, președinte PNȚCD Iași