
,,Daniel Apetrei, un tânăr izvorât din talpa Moldovei, dintr-o comună din nordul județului, dintr-o familie de țărani gospodari, cu mulți copii.
Ne-am cunoscut așa: el conducea un Grup pe care îl înființase, un Grup pe Facebook – „GRUPUL PĂȘCĂNENILOR REVOLTAȚI” – un grup care se declara împotriva modului comunist cum conducea încă fostul primar Rățoi orașul. Apetrei era un tânăr – pe care după ce aveam să-l cunosc – am aflat că absolvise Jurnalistica la UAIC Iasi și locuia în Pașcani, iar mintea sa deschisă l-a propulsat în fruntea Organizației Locale a PNL Pașcani de Tineret.
Erau vremuri grele, un tânăr jurnalist la Pașcani era ca o pasăre în colivie, putea să cânte, dar nu putea să zboare…Presa tipărită explodase în acei ani, dar la Iași, politica de opoziție era timidă și copleșită de voturile luate de Iliescu și oamenii săi, dintre care Rățoi a fost un corifeu.
Deși era Grup din Pașcani, m-am înscris și eu ca să-mi pot propaga gândurile și ideile. Eram membru PNL din aprilie 1990.
La un moment dat, Dan Apetrei mi-a cerut numărul de telefon pe Messenger. I l-am dat. M-a sunat, mi-a spus că îi place ce și cum scriu și că ar vrea să mă cunoască. Nu am reușit atunci, dar tot pe Messenger m-a contactat și mi-a spus că datorită problemelor medicale ce le are cu un copil, emigrează în Norvegia și ar vrea să-mi predea cu acordul meu Grupul de pe Facebook din Pașcani, ca să-l administrez. Am fost de acord și vreo câțiva ani de muncă au adus grupul de la câteva sute la câteva mii. Azi are peste 12000.
După câțiva ani, mă trezesc cu un telefon și mi se cere o întâlnire de la Daniel Apetrei, venit în concediu la Iași. Atunci ne cunoaștem efectiv și aflăm detalii unul despre celălalt, despre modul de gândire, despre aspirații. Atunci am aflat despre munca lui anonimă și mai ales surdă pe care o desfășoară în afara serviciului, folosind energie și bani proprii pentru susținerea diasporei din Scandinavia.
A fost și este o luptă anevoioasă contra mașinăriei #rezist, finanțată de ONG-uri fantomă ale lui George Soros.
Românilor din Diaspora li se spală creierul și li se plătesc atitudini ostile propriei țări și a propriilor neamuri.
Deși absolvent de jurnalism, Dan Apetrei nu a ezitat să înceapă munca de jos, într-o fabrică de pește, care livrează somon pe tot mapamondul. Salariul la care a ajuns acolo echivalează cu un CEO din IT la Iași. Așa sunt salariile în Norvegia, dar și taxele sunt pe măsură.
Visul lui Dan este ca să se întoarcă Acasă. A cumpărat pământ lângă Iași, vrea să facă o fermă. Vrea însă să se implice și politic, pentru că pur și simplu este complet deziluzionat unde a ajuns România! A visat și el în anii 90 ca tânăr absolvent și azi ca adult a văzut ce a făcut fosta Securitate și vechea nomenclatură. El nu a fost nicio secundă părtaș la asta, el a trăit și s-a format ca adult în Norvegia, așa cum eu m-am format cândva în Ardeal.
A văzut modul de gândire al edililor, modul de acțiune al societății civile, implicarea civică, nivelul de trai și de conștiință al societății. Azi ȘTIE cum, ce și mai ales DE CE să acționeze într-un fel sănătos.
Acum trei ani, când m-a vizitat în concediu, Dan mi-a spus de proiectul său de suflet să reînvie PNȚcd. M-a întrebat ce știu de Organizația de la Iași, iar eu spre rușinea mea nu mai știam decât că se dizolvase, că fostul deputat Train Rânja se scălâmbăia rușinos sub poalele Monicăi Macovei în M10, iar apoi a eșuat lamentabil pe Autostrada Fata Morgana A8.
Am fost și sunt sceptic în privința PNȚcd, dar plin de hotărâre și dăruire, Daniel mi-a vorbit despre reînvierea creștin-democrației. Ca despre o lumânare aprinsă ca un far într-un ochi de bordei aflat într-o noapte cu viscol în mijlocul câmpului, unde rătăciții pot vedea scăparea urmăriți de lupi.
Acolo, în bordei, doi moșnegi care pot fi părinții săi, țin focul aprins continuu în vatra de sub plita pe care se coc turte în așteptarea zgribuliților. Strujenii trosnesc și fâsâie în focul redeșteptării, cu ochii babei către icoană și rugăciunea moșneagului la Cel de Sus, ca lumina lumânării să fie văzută de cât mai mulți rătăciți.
Azi este nevoie de alt suflu, de o politică suveranistă, cu accente pe creștin-democrație, singura cale de a putea opune ticăloșiei dovedite în trei decenii de neoliberalismul de azi, de social-democrație, sau de neomarxismul globalist. Astea ne-au adus la pierzanie, iar Daniel Apetrei a îmțeles asta și el a coagulat în jurul său un grup de oameni – tineri ca și el – care îi împărtășesc crezul și vor chiar să schimbe în bine viața ieșenilor. Deocamdată…
Pentru ca să se poată întâmpla ceva la Iași și să fie învinsă Mafia, trebuie oameni curați, cu frică de Dumnezeu, neînfricați, neatinși de ticăloșie! Daniel Apetrei este unul dintre aceștia. I-am pus la dispoziție Proiectul meu de Plan Local de Guvernare, prin care se propune o RESTRUCTURARE din temelii a Organigramei Primăriei Iași.
Numai astfel se pot elibera din funcții toți directorii a societăților din subordine, a șefilor și șefuleților care fac parte din Mafie! Numai așa putem impune controlul sever asupra cheltuirii banului public! Ne trebuie cât mai multe open mind, cât mai mulți conducători în echipă cu viziuni îndrăznețe! Iașul a rămas orașul patriarhal în coada României, nu a Europei!
Îi doresc lui Daniel Apetrei tot norocul din lume, pentru că are mare nevoie de el! Îi doresc succes, pentru că succesul său, ar fi și succesul nostru.”
Textul de mai sus redă câteva fragmente dintr-un articol scris de Gabriel Mihăilă, un veteran al societății civile din Iași și un împătimit al scrisului, despre cum l-a cunoscut pe Daniel Apetrei, candidatul nostru pentru Consiliul Local și Primăria Iași.
Puteți citi articolul complet pe site-ul Rechin de Bahlui.