
Fruntasii PNR au hotarât elaborarea unui „Memorandum” al românilor, adresat împaratului Franz Joseph. Împaratul a refuzat delegatia, semnatarii condamnati la închisoare, iar activitatea partidului interzisa. Dupa reluarea activitatii, în 1905, fruntasii partidului au candidat, ajungând în Parlamentul de la Budapesta. În august 1914, datorita persecutiilor guvernului ungar, PNR si-a suspendat activitatea. Presedintele partidului, Iuliu Maniu, a fost mobilizat si trimis pe frontul din Italia.
Fuziunea partidelor lui Maniu si Mihalache
La 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, Iuliu Maniu este ales pre?edinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Dupa alegerile din 1919, împreuna cu alte partide, PNR a constituit „Blocul Parlamentar”, care a numit noul guvern, condus de Alexandru Vaida-Voievod. În decembrie 1918, se înfiinteaza Partidului Taranesc sub conducerea lui Ion Mihalache, presedintele Asociatiei generale a corpului didactic primar. Dupa alegerile din 1926, în care PNR si Partidul taranesc s-au aliat, s-a hotarât fuziunea.
Maniu, tradat de regele Carol al II-lea
Alegerile din 1928, cu Iuliu Maniu prim-ministru, sunt câstigate categoric de PNT cu 77,76%. Întors în tara în urma unui complot politico-militar, printul Carol, devenit Regele Carol al II-lea (8 iunie 1930), nu si-a onorat promisiunile facute lui Iuliu Maniu. În aceasta situatie, guvernul demisioneaza în 8 octombrie 1930. În alegerile din 1931, PNT a ocupat locul al doilea. La 31 mai 1932, dupa demisia guvernului Iorga, taranistul Alexandru Vaida-Voievod formeaza noul guvern.
Esecul guvernului
În 1933, ca urmare a orientarii de colaborare cu Regele Carol al II-lea a primului-ministru Vaida-Voivod, Maniu a demisionat din functia de presedinte al PNT. În timpul acestei guvernari, au avut loc miscari muncitoresti la Atelierele Grivita, soldate cu morti si raniti, precum si implicarea unor fruntasi national-taranisti în mari scandaluri de coruptie. Guvernul nu a mai beneficiat de sprijinul PNT si a demisionat în noiembrie 1933. Vaida-Voievod a parasit si conducerea partidului, în locul lui fiind ales Ion Mihalache.
Sciziune la Brasov
Taranistii au pierdut alegerile din 1933 si 1937 în fata PNL. Scindarea partidului din 1934, a împartit si PNT Brasov. Liderul Brasovean al vaidi?tilor, care au înfiin?at un nou partid – Frontul Românesc, a fost Voicu Nitescu, un cunoscut jurist. La conducerea PNT a ramas Mihail Popovici, jurist, doctor în drept, fost ministru ?aranist în mai multe legislaturi. Desi era cumnatul lui Vaida Voivod, nu l-a urmat pe acesta în noul partid. Popovici si Vaida Voievod erau casatoriti cu cele doua fete ale bogatului negustor Brasovean Safrano.
Scandal la „Gazeta de Transilvania”
Voicu Nitescu era si proprietarul „Gazetei de Transilvania”, lucru care a dus la tensiuni în sânul redactiei. În 1934, un adevarat scandal a izbucnit la consfatuirea PNT de la sediul Tipografiei „Gazetei Transilvaniei”, publicatie care îi sprijinea fatis pe „vaidisti”. „Printr-un schimb violent de replici si înjuraturi, seful Sectorului Schei al PNT, domnul Victor Branisce, a fost fugarit de catre profesorul Baboie, exconsilier comunal taranist”, scria presa vremii. A doua zi, a trebuit sa vina de la Bucuresti o delegatie taranista importanta, în frunte cu fostul prim-ministru Vaida Voevod, pentru a aplana conflictul.
Aron Suciu, un presedinte generos
Din 1935, când Popovici a devenit vicepresedintele partidului la nivel national, organizatia din Brasov a fost condusa de Aron Suciu. Aron Suciu, originar din zona Reghinului, era un reputat jurist, cu doctoratul în Drept luat la Budapesta. Pe lânga activitatea politica, Suciu s-a remarcat prin donatiile facute Bisericii Greco-Catolice. Actuala Biserica „Buna Vestire” de pe strada Nicolae Iorga, s-a construit pe un teren oferit de acesta. Suciu era, de altfel, un bogat întreprinzator imobiliar. În 1939, a vândut terenul pe care este construita cladirea telefoanelor (de lânga Corpul „T” al Universitatii) Societatii Româno-Americane de Telefonie.
Iuliu Maniu s-a opus fatis lui Hitler
În 1938, începe dictatura lui Carol al II-lea si toate partidele sunt desfiintate. La 30 august 1940, prin „Dictatul de la Viena”, a fost smulsa României partea de nord-vest a Transilvaniei. Iuliu Maniu a adresat lui Hitler si Mussolini memorii în care, a declarat ca „poporul român nu va accepta niciodata aceasta hotarâre”. La începutul lunii septembrie 1940, începe dictatura maresalului Antonescu, iar regele Carol al II-lea abdica în favoarea fiului sau, Mihai I. În 27 noiembrie 1940, legionarii îl executa pe profesorul Virgil Madgearu, secretarul general al PNT. Dupa intrarea unitatilor militare germane în România, Maniu a considerat tara sub ocupatie straina. La 22 iunie 1941, armata româna trece Prutul. În august 1941, dupa ce trupele au atins linia Nistrului, Iuliu Maniu s-a opus continuarii razboiului.
Mai multe despre istoria pntcd puteti citi aici http://www.pntcdbrasov.ro/content/un-partid-mic-cu-o-istorie-uriasa