
Repozitionarea Turciei alaturi de Rusia, China si Iran: cel mai semnificativ act politic dupa sfarsitul Razboiului Rece!
Turcia a reprezentat pentru intregul Occident cel mai puternic aliat la portile Orientului, ea insasi o tara orientala, succesoarea marelui Imperiu Otoman, dar intoarsa cu fata spre Occident de Kemal Ataturk in urma cu un secol.
Ei, bine, nici Turcia, dar nici Occidentul – Europa si SUA deopotriva – n-au reusit sa continue drumul impreuna. Esecul aderarii la UE, pe de o parte, pe de alta parte escaladarea conflictului cu SUA, au condus Turcia intr-o alta alianta de facto, alaturi de Rusia, China si Iran, din ce in ce mai puternic polul anti-occidental.
Cauzele? Inainte de toate nevoia Turciei de resurse: se stie ca importa 97% din gaze si petrol, cei 3% fiind scoase pe teritoriile locuite de kurzi. Rusia si Iranul pot acoperi aceste nevoi, iar nu Occidentul. Pe de alta parte, opozitia Turciei la orice tentativa a Occidentului de a se implica in chestiunea kurda, o autonomie sau, si mai mult, o idenpendenta a kuzilor insemnand pur si simplu un dezastru pentru statul turc. In acelasi timp, pretentiile lui Erdogan de lider regional, intrate in conflict cu interesele SUA de a controla chiar ele jocul din Orientul Mijlociu.
Noua pozitionare a Turciei reprezinta, practic, izgonirea europenilor si americanilor din Orientul Mijlociu, cu consecinte dramatice pe termen scurt, mediu si lung. Boicotul facut de Turcia, alaturi de Rusia, China, India, dar si UE la actiunea lui Donald Trump impotriva Iranului, va avea urmari devastatoare, atat politice, cat si economice.
Atacata cu sanctiuni economice de Trump in diferendul privindu-l pe pastorul american arestat in Turcia, ceea ce a condus la prabusirea monedei nationale, Turcia a apelat la China si la Qatar, care i-au sarit in ajutor; despre importanta Chinei este inutil sa vorbim: Qatarul face, insa un joc extrem de inteligent, incercand iesirea din blocada impusa de Arabia Saudita si vecinii din Emirate, fiind un actor extrem de important in zona intreaga, dar si la nivel global.
Nu mai vorbesc aici de impactul pe palierul militar. Turcia, a doua armata ca putere din NATO, a devenit acum un membru de forma, NATO primind cea mai dura lovitura de la infiintare. Intregul esafodaj militar occidental este compromis. Efectele la Marea Neagra, care ne intereseaza si pe noi direct, sunt devastatoare, alianta ruso-turca la Marea Neagra inchizand practic orice joc de influenta occidentala in intreaga zona. Nu mai vorbesc, de asemenea, de situatia privind Israelul, Turcia fiind un adversar declarat traditional… De asemenea, de o previzibila schimbare de strategie in problema siriana.
Asistam la o mutatie istorica, noua pozitie a Turciei afectand pe termen nelimitat echilibrele geopolitice stabilite dupa Razboiul Rece, fortand o schimbare a tuturor realitatilor politice si economice la nivel planetar.
Sursa: Aurelian Pavelescu