
Observ reactiile statului paralel la Scrisoarea transmisa de Viorica Dancila Presedintelui Comisiei Europene, Juncker, pentru clarificarea situatiei in care Comisia a solicitat informatii despre dosare penale ale unor persoane anume, aflate in stare de judecata. Reactiile se invart in jurul ideii ca Romania si-a cedat din suveranitate, iar Comisia ar putea, din acest motiv, sa controleze instructia penala in Romania, ar avea dreptul sa se interfereze, pe motiv ca exercita suveranitatea cedata de statul roman!
Concluzia? Cine cere socoteala Comisiei, ca s-ar fi interferat in procese penale, ca o adevarata politie politica, este anti-european, nationalist si distruge parcursul european al tarii! Aceasta propaganda o veti vedea la zisele unitati militare ale mediei statului paralel. Ei, bine, nu! Cateva explicatii strict juridice!
Suveranitatea NU apartine statului roman si nici statelor europene si, prin urmare, nici institutiilor europene. Suveranitatea apartine poporului roman si natiunilor europene si este NUMAI exercitata de catre state! Suveranitatea este numai delegata statelor de catre popoare. In acest sens, exercitiul suveranitatii de catre state si institutiile UE nu poate fi nici vesnic, nici absolut si nu poate fi prezumat. Cei care considera azi ca, odata delegata suveranitatea, aceasta este definitiv cedata si nu mai poate fi revendicata de catre popoare, se inseala: pentru ca, asa cum am spus, suveranitatea apartine exclusiv popoarelor.
In conditiile unor incalcari ale regulilor, dar si acte resimtite de catre popoare ca fiind nedrepte, abuzive, umilitoare – acestea pot retrage dreptul de delegare oricui. Cei care spun altfel se aseaza pe pozitia tiranilor.
In speta noastra instantele de judecata sunt delegate tot de popor sa judece in mod independent si impartial cetateni acuzati de savarsirea de infractiuni. Pentru ca puterea judecatorilor izvoraste direct din Constitutia votata de popor. Prin urmare, puterea judecatoreasca este tot un exercitiu al suveranitatii statului, fondat pe popor, in numele legilor democratice. Iar, pe de alta parte, drepturile procesuale si, cel mai important dintre toate, DREPTUL LA APARARE, NU APARTINE STATULUI, NICI UE: dreptul la aparare nu face obiectul cedarii de suveranitate, el este intrinsec LIBERTATII PERSOANEI!
A interfera, din partea oricui, in activitatea judecatorilor – in cazul de fata prin implicarea in dosare penale aflate in curs, in orice fel, reprezinta, in final, o incalcare a suveranitatii poporului. Fie ca este vorba despre un politician roman sau strain, chiar si Comisia Europeana – o institutie a executivului european! Si nicio alta institutie, interna sau externa! Aici nu este vorba despre chestiuni relative, pentru ca drepturile si liberatile cetatenilor – oricarei natiuni ar apartine ei – NU se concesioneaza!
Sursa: Aurelian Pavelescu