
Ipatele este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Alexești, Bâcu, Cuza Vodă și Ipatele (reședința).
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ipatele se ridică la 1.865 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.078 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,92%). Pentru 4,02% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,78%), cu o minoritate de creștini după evanghelie (1,98%). Pentru 4,02% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Fundurile a județului Vaslui și era formată din satele Ipatele, Bâcu, Slobozia, Cioca-Boca și Halița, având în total 1463 de locuitori. În comună existau două biserici și o școală. La aceeași vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa, în aceeași plasă, și comuna Borăști, formată din satele Borăști, Drăgești, Sofronești, Alexești, Petrești și Iezeru; aici existau trei biserici și o școală.
Anuarul Socec din 1925 consemnează cele două comune în plasa Negrești a aceluiași județ, comuna Ipatele având 1420 de locuitori în satele Bâcu, Cioca-Boca, Ipatele, Slobozia, Ezeru, Halița și Petrești, iar comuna Borăști — 1054 de locuitori în satele Borăști, Drăgești, Alexești și Sofronești. În 1931, comuna Borăști a primit, ca și satul ei de reședință, denumirea de Cuza-Vodă.
În 1950, comunele au fost transferate raionului Negrești din regiunea Iași, iar în 1954, comuna Cuza Vodă a fost desființată, din ea doar satul de reședință și satul Alexești trecând la comuna Ipatele. În 1968, comuna Ipatele a trecut la județul Iași în alcătuirea actuală. Tot atunci, satul Slobozia a fost desființat și inclus în satul Ipatele.