
Dumești (în trecut, Păușești) este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Banu, Chilișoaia, Dumești (reședința), Hoisești și Păușești.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dumești se ridică la 4.576 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.688 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,92%). Pentru 2,93% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,5%). Pentru 2,99% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Păușești, făcea parte din plasa Cârligătura a județului Iași și era formată din satele Păușești, Dumești, Hoisești, Căcărăzeni, Buțulucu, Holm, Scobălțeni, Chilișoaia și Frumușelele, având în total 2497 de locuitori. Funcționau în comună șase mori de apă și două cu aburi, cinci biserici și trei școli cu 96 de elevi. Anuarul Socec consemnează schimbarea numelui comunei în Dumești, comună ce făcea parte din plasa Bahlui a aceluiași județ, având 2383 de locuitori în satele Dumești, Hoisești, Căcărăzeni, Păușești și Chilișoaia, după ce satele Holm și Scobălțeni trecuseră la comuna Podu Iloaiei. În 1931, comunei i-au fost alipite și satele comunei Cucuteni, desființată; situația a fost însă temporară, satele separându-se din nou și comuna lor reapărând sub numele de Lețcani.
În 1950, comuna Dumești a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, a revenit la județul Iași, reînființat.