
Mutarea Ambasadei României la Ierusalim este hotărâtă. Guvernul nu are nevoie de aprobarea Președintelui României, fiind vorba despre o măsură strict administrativă, de mutare a locației ambasadei, iar nu despre ”aprobarea înființării, desființării sau schimbării rangului misiunilor diplomatice” care, potrivit art. 91 din Constituție se realizează de Președinte la propunerea Guvernului. De aceea, ceea ce pretinde Iohannis ESTE FALS, si anume că el are dreptul de a decide. NU, d-le Iohannis, NU AVEȚI NICIUN DREPT, hotărârea mutării locației ambasadei aparține, prin lege, Guvernului.
Penibilă prestația Vioricăi Dăncilă care, intimidată de Președinte, dă de înțeles că ar fi nevoie de aprobarea acestuia. Un prim-ministru nu are voie să aibă o asemenea prestație, să se lase timorat de oricine, când are Constituția de partea lui!
Mutarea sediului ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim are o importanță strategică și simbolică. Este clar că acest gest, în contra statelor membre UE, a fost hotărât ca o formă de protecție a României de către SUA și Israel în fața tăvălugului UE de a trata România ca pe o țară de rang secund, iar pe români ca pe ”neo-iobagii” Europei, cum profețea Iuliu Maniu. România și-a definit, cu atât mai mult, politica externă, legată deopotrivă de UE, dar și de partenerul strategic – SUA. Prin UE România păstrează contactul și dialogul cu lumea arabă, prin SUA își declară susținerea pentru interesele Israelului în zona extrem de tulbure a Orientului Mijlociu, de a se apăra în fața amenințărilor puternice venite mai ales din partea Iranului.
Contribuția reală a României în conflictul perpetuu din Orientul Mijlociu, cea mai dificilă zonă din lume, este și va rămâne scăzută. Totuși, faptul că o mare parte din populația israeliană este vorbitoare de limba română, având legături puternice cu România fiind plecați din România, este un argument puternic. De asemenea, la nivel simbolic, opțiunea României cântărește mult, fiind unul dintre cele mai puternice state care recunosc Ierusalimul capitală a Israelului, ceea ce redefinește poziția acestuia în zonă și în lume.
De menționat că România a fost printre primele state care au recunoscut statul Israel și inițial sediul Ambasadei României a fost tot la Ierusalim, de unde a fost mutată din motive de securitate.
Poziționarea greșită a lui Klaus Iohannis îl va costa mult. Probabil chiar al doilea mandat de Președinte. A făcut dovada, din nou, că pune în prim plan interesele altora, iar nu ale României: nu poți pretinde SUA să contribuie decisiv la apărarea României, dar să sfidezi interesele acesteia în zonă, cu atât mai mult cu cât SUA se află într-o poziție mai vulnerabilă ca oricând în Orientul Mijlociu prin constituirea alianței între Rusia, Turcia și Iran, pierderea influenței asupra Irakului și înfrângerile suferite în Afganistan, dar și în Siria lui Bashar Al- Assad!
Nu știu și nu cred că Guvernul Dăncilă, prin acestă acțiune puternică de politică externă, a reușit să și negocieze mare lucru pentru România. Lipsa de competență în politica externă este atât de mare, încât este posibil, din contră, să ne trezim că o pățim și mai tare, pentru că UE nu va rămâne indiferentă și va trece la retorsiuni împotriva noastră cu siguranță. Dumnezeu cu mila!
Sursa: Aurelian Pavelescu